11 września 2014

Przyjęcie idealne krok po kroku! :)

Jako technik-kelner w końcu mogę Wam legalnie doradzić w kwestii organizacji imprez! :)

Chcielibyście zaskoczyć swoich znajomych albo rodzinę idealnie zorganizowanym przyjęciem? Otrzymywać po nim same pochwały i pytania, jak nam się to udało? Przy każdym kolejnym spotkaniu słyszeć wspomnienia o waszym przyjęciu? Nic prostszego! Wystarczy zaskoczyć ich niebanalnymi pomysłami i potrawami! A to wszystko możemy zorganizować za naprawdę małe pieniądze!
Aby było idealnie, musimy spełnić podstawowe zasady organizacji, o których kelnerzy i barmani nigdy nie zapominają!


1. Ustal liczbę osób, które zjawią się na przyjęciu.
Organizując nawet zwykły niedzielny obiad, możemy zaskoczyć gości własnoręcznie zrobionymi zaproszeniami. Wystarczy kilka kartek brystolu, markery, trochę kleju i brokatu. Możemy wykorzystać też przyprawy, liście laurowe mogą robić za koronę drzewa, a ziele angielskie za korę! Jeżeli naprawdę nie mamy zdolności, możemy posłużyć się zakupionymi zaproszeniami :)
WAŻNE: Zaproszenia powinniśmy wręczać nie wcześniej niż 1 tydzień przed wydarzeniem. Jeżeli są to większe imprezy typu wesela, chrzciny powinny być dostarczone 1-2 miesiące przed imprezą.



2. Ustalamy menu.
Musimy uwzględnić wszystkie alergie oraz rzeczy, których po prostu nasi goście nie lubią. Oczywiście, że są potrawy, których niestety "nie trawi" większość gości, takie jak wątróbka, czarnina itd. Podajemy je tylko i wyłącznie wtedy, kiedy wiemy, że wszyscy są sympatykami takich rzeczy. Tak samo przy organizacji kolacji powinniśmy omijać potrawy ciężkostrawne, to znaczy grzyby lub kapustę. Pamiętajmy o kolejności podawania potraw: przystawka, zupa, danie główne i deser. Każda potrawa powinna się różnić składnikami, nie róbmy nigdy wszystkich potraw z kurczaka. Oto przykładowe idealnie skonstruowane menu:

Przystawka: Pieczone talarki z cukinii w chrupiącej posypce.

W misce mieszamy starty ser, bułkę tartą i oregano. Cukinię kroimy na talarki o grubości 1-2 cm. Posypujemy ją solą i lekko polewamy oliwą, po czym obtaczamy w posypce. Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.



Zupa: Krem z kukurydzy.

Przepis w linku: Krem z kukurydzy.



Danie główne: Domowe burgery.

Oczywiście potrzebna nam bułka (fajnie, jeśli samemu je upieczemy), sałata, ogórek, pomidor, ser żółty, marynowane papryczki lub ogórki. Oraz główny składnik czyli mięso - możemy zrobić z mięsa mielonego własne kotlety lub kupić gotowe. Ketchup i majonez możemy zastąpić pysznym sosem czosnkowym lub tzatziki!



Deser: Oryginalne i idealne muffiny według przepisu Pitty!

Wystarczy, że przypomnicie sobie jedną z naszych wcześniejszych notek! Oryginalne muffiny Pitty!


Jeżeli włożymy w przygotowywanie swoje serce i chęć zaskoczenia gości, potrawy wyjdą genialnie!

3. Gdy skończymy gotować, szybko zabierajmy się za przystrojenie stołu!
Tu także możemy wykazać się naszą inwencją twórczą. Najlepiej zacząć przystrajanie od białego obrusa. Następnie wystarczy go ozdobić kolorowym bieżnikiem, poprowadzonym przez całą długość stołu. Pod talerzem każdego z gości można też ułożyć podkładki z filcu, jest to bardzo modny dodatek! Pomału odchodzą do lamusa białe talerze, oczywiście, że są one najbardziej eleganckie i reprezentatywne, ale chyba chcemy zaskoczyć swoich gości, prawda? Więc możemy w tej kwestii szaleć, a o dziwo czasami w sklepach typu Pepco, kolorowe talerze kosztują grosze, ponieważ ludzie jeszcze nie są przekonani do ich kupowania. To samo dotyczy sztućców! Niestety, z nimi zawsze jest najwięcej problemu. Wiecie jak je ułożyć? No właśnie, wszystko jest zależne od ilości dań, ale będę się kierować podanym powyżej menu. W tym wypadku wystarczy nam podstawowe nakrycie, które wygląda tak:



Zostały nam kieliszki i serwetki. Kieliszki stawiamy tak jak na zdjęciu, to nam w zupełności wystarczy, uwzględniając nasze menu :)
Z serwetkami nie jest już tak łatwo, mamy naprawdę wiele sposobów ich ułożenia. Jeżeli stawiamy na kolorowe talerze, fajnie jeżeli serwetki są po prostu białe. Niezależnie czy będą papierowe czy bawełniane. Ułożenie też zależy od okazji, na święta bożonarodzeniowe możemy ułożyć na kształt "czapki biskupa", a na wielkanocne na kształt zajączka! Możliwości jest naprawdę wiele, niektóre z nich możecie zobaczyć w podanym linku: Przykłady składania serwetek.
Jako inną ozdobę stołów możemy użyć piórka, które często dostajemy jako dodatek do bukietów z kwiatami lub same suszone płatki kwiatów! Bardzo odświeżającym elementem jest wazon z świeżymi kwiatami, najlepiej kolorystycznie dopasowanymi do stołu! :)





4. Jedzenie zrobione, stół przyozdobiony, goście już najprawdopodobniej w drodze, warto wtedy zajrzeć do  naszej szafki z alkoholami.
Często z okazji różnych imprez dostajemy w prezencie alkohole, także zalega ich trochę w naszej szafce lub barku. Warto użyć ich na takim obiedzie. Do naszych dań z menu bardzo fajnie będzie smakowało czerwone półwytrawne wino, a do deseru może jakaś naleweczka od babci ;)
Najlepiej też jeżeli przygotujemy się na gości nie pijących alkoholu, najbezpieczniej jest posiadać w domu wodę niegazowaną oraz soki. Żeby naprawdę zaskoczyć naszych gości możemy przygotować koktajle z arbuza, pomarańczy albo marakui! Na pewno docenią nasz wysiłek i otrzymają dużą dawkę witamin!





5. Goście przyszli, czas zaczynać!
Towarzystwo nam znane, więc wiemy na jakie tematy możemy rozmawiać i z czego się śmiać. Najbezpieczniej omijać tematy religijne, polityczne itp ;) Teraz pozostaje nam zrelaksować się razem z gośćmi! Nie biegajmy ze szmatką, wycierając każdą plamkę, goście się zestresują, jeżeli coś niechcący poplamią, a my nie odpoczniemy. Przecież wszystko da się wyprać! Na rozlane czerwone wino sypiemy sól i plamy nie ma! Bawmy się, nie starajmy się, żeby wszystko było nadmiernie idealne. Dobra muzyka w tle, luźna rozmowa i żarty. To własnie najczęściej świadczy o dobrej imprezie!

Mam nadzieję, że pomogłam Wam w organizacji imprezy idealnej! :)
Przede mną w sobotę 50-lecie ślubu Dziadków, a za sobą mam już niezliczoną liczbę urządzonych w domu urodzin, świąt, imienin i obiadów! Jeżeli będzie czas, chętnie zrobię zdjęcia i pochwalę Wam się efektami! A wy może macie zdjęcia swoich stołów? Albo macie jakieś pytania do mnie w sprawach organizacyjnych takich imprez? Zapraszam do komentowania!

~Justek


8 komentarzy:

  1. Zdecydowanie chcę pójść do Ciebie na przyjęcie :D!
    www.llealicious.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Tym sposobem mamy przyjęcie jak z bajki! :D
    http://panda-w-wielkim-miescie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. taki przyjęcie nie ma prawa pójść nie tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny post:) i bardzo przydatny, szczególnie co do sztućców:) zapraszam do siebie:) i jeśli to nie problem proszę o kliki w linki zamieszczone pod pierwszym zdjęciem:*
    http://mesmerize87.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry post dla naszych brzuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega ciekawa notatka i na pewno bardzo pomocna ;D Jak to sie mówi oczy też jedzą więc dobre ozdobienie i podanie potraf swoje robi ;D
    Zapraszam na Mój Blog ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie pieczone talarki z cukini kiedyś jadłam na przyęciu, były pyszne;)
    również obserwuje;)

    OdpowiedzUsuń