29 czerwca 2014

Oryginalne i idealne muffiny!

Długo szukałam przepisu na idealne muffiny. W końcu znalazłam i podzielę się z Wami!


Składniki:

  • 113g masła (1/2 szklanki)
  • 2 duże jaja
  • 180 ml mleka (2/3 szklanki)
  • 3 krople ekstraktu waniliowego
  • 260 g mąki (2 szklanki)
  • 135 g cukru pudru (2/3 szklanki)
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • dodatki: np. Toffifee



Sposób przygotowania:

Rozpuść masło. Pozostaw do ostygnięcia.


RADA: Jeśli nie masz cukru pudru - rozpuść zwykły cukier w ciepłym roztopionym maśle.


Jeśli nie masz 2 misek (albo nie chce Ci się potem myć jednego naczynia więcej :)) wymieszaj najpierw wszystkie suche składniki, a potem po kolei dodawaj mokre.


Mleko.


Jaja i ekstrakt.


I wszystko zmiksuj do jednolitej masy.


Nie zapomnij o roztopionym maśle! Musi być w temperaturze pokojowej by nam się jajka nie ścięły. :)


I miksuj.


Rozłóż foremki na blasze do babeczek.


Nałóż ciasto do foremek.


Moje muffiny były z Toffifee w środku więc najpierw napełniłam foremki ok. 1/3 wysokości (1 łyżka ciasta).


Potem nałożyłam Toffiefee.

RADA: Jako nadzienie świetnie nadaje się budyń! A także wiśnie z kompotu albo jagody.


I przykryłam resztą ciasta. Mniej więcej 2/3 wysokości foremki.


Wstaw do rozgrzanego piekarnika (190°C) na ok. 20 minut.


W tym czasie możesz zmyć naczynia. :)


Po 5 minutach wyglądały tak.


A po 15 minutach tak.


Wyłącz piekarnik. Wyjmij muffiny.


SMACZNEGO! 

9 komentarzy:

  1. chcę to spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super są wasze przepisy!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł z dodatkiem w środku! :D

    lawendoweciasteczko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite :D
    Obserwuję, masz bardzo ciekawego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy w składzie 5-osobowym :D

      Usuń
  5. mmm pyszności http://agamafashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Czytam, czytam i ciągle się zastanawiam.. co jest oryginalnego w tych muffinach?
    Na górą warstwę mogłaś jeszcze dosypać płatki czekolady, a przed podaniem (czy zrobieniem zdjęcia) posypać je cukrem pudrem - wyglądałby znacznie smaczniej ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ich oryginalność polega na tym, że to oryginalny przepis z jakiego korzystają amerykańscy cukiernicy. Są wystarczająco słodkie i czekoladowe więc dodawanie czegokolwiek jest zbędne. Oczywiście - każdy może sobie je zrobić po swojemu. Pozdrawiam.

      Usuń