26 czerwca 2014

Hiszpania - słoneczny kraj winami płynący :)

Real Madryt, FC Barcelona... Hiszpania nie tylko charakteryzuje się światowej klasy drużynami piłkarskimi, ale też bardzo pożywną i orzeźwiającą kuchnią. Przepełnioną ziołami, pomidorami i owocami morza.  Na pewno słyszeliście o święcie La Tomatina, podczas której ludzie obrzucają się nawzajem tonami pomidorów. Bitwa rozgrywa się w ostatnią środę sierpnia podczas całotygodniowej fiesty. Więc mamy jeszcze czas na zamówienie biletów lotniczych ;)



Z racji, że jest to najbardziej suchy i gorący kraj w Europie bardzo popularne są zimne zupy, często kremy, by szybko i skutecznie zaspokoiły głód. Najbardziej znana jest Gaspacho. Moim zdaniem najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu zupa na świecie :)



Składniki:
·         4 duże dojrzałe pomidory (ok. 50 dag)
·         ogórek
·         strąk zielonej papryki
·         średnia cebula
·         ząbek czosnku
·         szklanka soku pomidorowego
·         2 łyżki oliwy z oliwek
·         2 łyżki soku z cytryny
·         sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Pomidory, ogórek i cebulę obierz, z papryki usuń nasiona, wszystko rozdrobnij. Miksuj wszystkie składniki, aż uzyskasz gęsty płyn. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gazpacho podawaj schłodzone. 

Uwaga: jeśli nie dodasz soku pomidorowego i bez miksowania wymieszasz ze sobą składniki, otrzymasz sałatkę.




Ale nie samymi zupami żyją Hiszpanie. Wołowina, właśnie ten rodzaj mięsa jest najbardziej popularny. Na drugim miejscu jest jagnięcina i mięso królicze. Popularne są tam pulpety Albóndigas en salsa de to mate.


Pulpety:

400 g mielonej wołowiny 

250 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
½ cebuli, bardzo drobno posiekanej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka startego kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki pimenton
sól i pieprz
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów 
oliwa do smażenia 

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku posiekany
2 puszki pomidorów 
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1 laska cynamonu
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz

Wykonanie
Pulpety:

Wszystkie składniki na pulpety (poza mąką do obtoczenia i oliwą do smażenia) umieszczamy w misce i łączymy.

Ręce moczymy w zimnej wodzie i mokrymi rękoma formujemy z mięsa małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Pulpety obtaczamy w mące i smażymy aż się przybrązowią na oliwie z oliwek.
Sos:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem.

Dodajemy pomidory, laskę cynamonu, łyżeczkę cukru i na dużym ogniu redukujemy sos. 
Kiedy sos się zagęści, dolewamy wino.
Do sosu dodajemy podsmażone pulpety i gotujemy całość na małym ogniu przez około 10 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Albóndigas en salsa podajemy z domowymi frytkami lub świeżym pieczywem.

Hiszpania w genach przekazuje upodobanie do wspólnego biesiadowania w domach i restauracjach. Kraj jest zasypany barami – 1 bar na 129 osób! Oczywiście najpopularniejszym alkoholem jest wino, ale poza nim piwo, sherry i koniaki. Jest jeden drink alkoholowy, który znajdziemy podczas każdej biesiady Hiszpanów. Sangria składa się z wina, owoców, alkoholi i cukru.



Składniki
·         1 cytryna
·         1 limonka
·         1 pomarańcza
·         1,5 szkl. rumu
·         0,5 szkl. cukru
·         750 ml czerwonego wina wytrawnego
·         1 szkl. soku pomarańczowego
·          
Sposób przygotowania
1.      Owoce, rum, wino i sok pomarańczowy należy dobrze schłodzić. Cytrynę, limonkę i pomarańczę pokroić na plasterki i włożyć do dużego szklanego dzbanka. Wlać rum i wsypać cukier. Wstawić do lodówki na 2 godziny, aby sangria nabrała smaku.
2.      Przed podaniem lekko rozgnieść drewnianą łyżką owoce, a następnie wlać wino i sok pomarańczowy. Dodać cukier jeśli sangria jest za mało słodka.




Przybliżyłam Wam trochę słoneczną Hiszpanię. Kraj, który zawsze mnie fascynował. Niestety do pracy szybko tam nie pojedziemy z powodu kryzysu, ale na wycieczki jest nadal jednym z najatrakcyjniejszych krajów Europy! 


~Justek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz