SKŁADNIKI:
I baza:
- 0,5 litra mleka
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
II baza:
- 0,5 litra mleka
- 4 żółtka
- 4 cukry wanilinowe
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- paczka krakersów
PRZYGOTOWANIE:
1. Zagotować mleko, masło i cukier z bazy I.
2. W dużym garnku zmiksować mleko, cukry wanilinowe, żółtka i mąki z bazy II.
3. Mieszankę z bazy I zmieszać z tą z bazy II. Wszystko zagotować, stale mieszając, aby nie przypalić. Gotować do momentu, aż osiągniemy masę o konsystencji budyniu.
4. Blaszkę wyłożyć krakersami, zalać je masą, a następnie przykryć wszystko drugą warstwą krakersów.
5. Po wystygnięciu pokroić wzdłuż brzegów krakersów, położyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Przepis jest szybki, łatwy i spokojnie nadaje się nawet dla takich cukierniczych antytalentów jak ja ;) Napoleonki wychodzą naprawdę dobre i jest ich dużo, za stosunkowo niewielkie pieniądze. A więc idealna opcja dla studentów ;)
Smacznego! :)
~Pisklu
Mmmm... pysznie to wygląda. <3
OdpowiedzUsuńNamówię mamę i mi zrobi. Hahaha :)
http://blog-by-rid.blogspot.com/
mniam pyszności
OdpowiedzUsuńmmmm pycha <3
OdpowiedzUsuńhttp://tinnqu.blogspot.com/
Jedno pytanko - krakersy zazwyczaj są słone, czy to się jakoś nie gryzie? ;) Buziaczki Pisklu, po sesji wpadam do Wro i robisz mi takie <3
OdpowiedzUsuńNo właśnie o dziwo się nie gryzie, nawet fajnie pasuje - a też się tego bałam :D
UsuńKiedyś robiłam rafaello właśnie na słonych krakersach, świetnie to kontrastuje!
Usuń