Real Madryt, FC Barcelona... Hiszpania nie
tylko charakteryzuje się światowej klasy drużynami piłkarskimi, ale też bardzo pożywną i
orzeźwiającą kuchnią. Przepełnioną ziołami, pomidorami i owocami morza. Na pewno słyszeliście o święcie La Tomatina,
podczas której ludzie obrzucają się nawzajem tonami pomidorów. Bitwa rozgrywa
się w ostatnią środę sierpnia podczas całotygodniowej fiesty. Więc mamy jeszcze
czas na zamówienie biletów lotniczych ;)
Z racji, że jest to najbardziej suchy i gorący kraj w
Europie bardzo popularne są zimne zupy, często kremy, by szybko i skutecznie
zaspokoiły głód. Najbardziej znana jest Gaspacho. Moim zdaniem najłatwiejsza i
najszybsza w przygotowaniu zupa na świecie :)
Składniki:
·
4 duże dojrzałe pomidory (ok. 50 dag)
·
ogórek
·
strąk zielonej papryki
·
średnia cebula
·
ząbek czosnku
·
szklanka soku pomidorowego
·
2 łyżki oliwy z oliwek
·
2 łyżki soku z cytryny
·
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory, ogórek i cebulę
obierz, z papryki usuń nasiona, wszystko rozdrobnij. Miksuj wszystkie
składniki, aż uzyskasz gęsty płyn. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gazpacho
podawaj schłodzone.
Uwaga: jeśli nie dodasz soku pomidorowego i bez
miksowania wymieszasz ze sobą składniki, otrzymasz sałatkę.
Ale nie samymi zupami żyją
Hiszpanie. Wołowina, właśnie ten rodzaj mięsa jest najbardziej popularny.
Na drugim miejscu jest jagnięcina i mięso królicze. Popularne są tam pulpety Albóndigas
en salsa de to mate.
Pulpety:
400 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
½ cebuli, bardzo drobno posiekanej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka startego kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki pimenton
sól i pieprz
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
oliwa do smażenia
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku posiekany
2 puszki pomidorów
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1 laska cynamonu
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
Wykonanie
Pulpety:
Wszystkie składniki na pulpety (poza mąką do obtoczenia i oliwą do smażenia)
umieszczamy w misce i łączymy.
Ręce moczymy w zimnej wodzie i mokrymi rękoma formujemy z mięsa małe kulki
(wielkości orzecha włoskiego). Pulpety obtaczamy w mące i smażymy aż się
przybrązowią na oliwie z oliwek.
Sos:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem.
Dodajemy pomidory, laskę cynamonu, łyżeczkę cukru i na dużym ogniu redukujemy
sos.
Kiedy sos się zagęści, dolewamy wino.
Do sosu dodajemy podsmażone pulpety i gotujemy całość na małym ogniu przez
około 10 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Albóndigas en salsa podajemy z
domowymi frytkami lub świeżym pieczywem.
Hiszpania w genach
przekazuje upodobanie do wspólnego biesiadowania w domach i restauracjach. Kraj
jest zasypany barami – 1 bar na 129 osób! Oczywiście najpopularniejszym
alkoholem jest wino, ale poza nim piwo, sherry i koniaki. Jest jeden drink
alkoholowy, który znajdziemy podczas każdej biesiady Hiszpanów. Sangria składa
się z wina, owoców, alkoholi i cukru.
Składniki
·
1 cytryna
·
1 limonka
·
1 pomarańcza
·
1,5 szkl. rumu
·
0,5 szkl. cukru
·
750 ml czerwonego wina wytrawnego
·
1 szkl. soku pomarańczowego
·
Sposób
przygotowania
1.
Owoce, rum, wino i sok pomarańczowy należy
dobrze schłodzić. Cytrynę, limonkę i pomarańczę pokroić na plasterki i włożyć
do dużego szklanego dzbanka. Wlać rum i wsypać cukier. Wstawić do lodówki na 2
godziny, aby sangria nabrała smaku.
2.
Przed podaniem lekko rozgnieść drewnianą
łyżką owoce, a następnie wlać wino i sok pomarańczowy. Dodać cukier jeśli
sangria jest za mało słodka.
Przybliżyłam Wam trochę słoneczną Hiszpanię. Kraj, który
zawsze mnie fascynował. Niestety do pracy szybko tam nie pojedziemy z powodu
kryzysu, ale na wycieczki jest nadal jednym z najatrakcyjniejszych krajów
Europy!
~Justek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz