Oryginalny Cordon Bleu, zwany inaczej kotletem szwajcarskim, to filet cielęcy z 'kieszonką", w której znajdziemy ser i szynkę. U mnie w/w kotlety pojawiły się na wielkanocnym stole, ale w innej wersji. Zrobiłam kurczaka Cordon Bleu, więc jak sama nazwa wskazuje, do przygotowania użyłam piersi kurczaka. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smak wyśmienity!
KURCZAK CORDON BLEU:
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- plasterki sera
- plastry szynki
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- vegeta
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- olej
Etap 1.
Oczyszczamy piersi kurczaka i robimy z nich filety. Lekko rozbijamy, najlepiej przez folię.
Etap 2.
Przyprawiamy filety papryką, vegetą, solą i pieprzem.
Etap 3.
Kładziemy na kawałki mięsa szynkę, a następnie ser.
Etap 4.
Mięso zawijamy, a jeżeli filety są długie, nie będzie wymagane spinanie ich wykałaczkami.
Etap 5.
Mieszamy mąkę z vegetą i papryką, a następnie obtaczamy w niej kotlety.Etap 6.
Roztrzepujemy jajko na talerzu, na drugim przygotowujemy bułkę tartą. Robimy to samo co z kotletami schabowymi, maczamy w jajku, a potem w bułce. Im dokładniej to zrobimy, tym bardziej chrupkie będą kotlety. Możemy też wykorzystać do tego płatki kukurydziane albo chipsy.
Etap 7.
Ostatni krok. Rozgrzewamy olej na patelni. Uważnie przekładamy kotlety na patelnię, aby się nie rozwinęły. Smażymy na złoty kolor. Jeżeli będą dobrze usmażone, po przekrojeniu ser będzie wypływał ze środka. Podać możemy z pieczonymi ziemniakami i sałatką wiosenną.
Mam nadzieję, że wykorzystacie powyższy przepis. Danie może nie jest mało kaloryczne, ale idealne na wiosenną pogodę :)
~Justek
wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńobserwuję i liczę na rewanż ;)
http://trzymam-pozory.blogspot.com/
dzięki :)
Usuńoczywiście dodałyśmy do obserwowanych :)
rzeczywiscie apetycznie!
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)